Francoise English Nederlands

Natuurgeneeskundige therapie

Natuurgeneeskundige therapie is een verzameling van therapieën en behandelmethoden die ziekte en klachten op een natuurlijke manier en/of met natuurlijke middelen probeert te voorkomen of soms zelfs te genezen.
De aanpak is gericht op het ondersteunen of het bevorderen van de zelf genezende processen van het lichaam in plaats van het direct behandelen van de symptomen of de ziekte zelf.
Daarnaast gaat de natuurgeneeskunde uit van een holistische benadering van de cliënt wat betekent dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden en elkaar beïnvloeden. Ieder mens is uniek, daarom neemt de natuurgeneeskunde de mens in zijn omgeving als uitgangspunt.
Belangrijk hierbij is het weerstandsvermogen en herstelvermogen, de vitaliteit.
De natuurgeneeskunde probeert op een natuurlijke wijze het zelfgenezend vermogen te stimuleren en te ondersteunen. Het kernwoord hier is preventie!
Hippocrates (de vader van de geneeskunde) ging er vanuit dat er geen ziektes bestaan, alleen de zieken en “de natuur geneest zichzelf”. Ook een uitspraak van hem: “uw voeding is uw medicijn”.
Ieder kan veel zelf doen aan de gezondheid, denk aan een goede voeding, water, licht, lucht en beweging….

Een natuurgeneeskundig therapeut is als een gezondheidscoach die mee denkt hoe de gezondheid te verbeteren/behouden en zo ziekte, recidieven, of verergering van de ziekte helpen te voorkomen. Een arts daarentegen is over het algemeen te zien als iemand die symptomen van de ziekte bestrijdt. Hiermee is de natuurgeneeskunde een complementaire geneeskunde en dus een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg.

pexels-photo-medium (5)Gezondheid is de som van lichamelijke, geestelijke en emotionele harmonie. Vind balans in wie je van nature bent… “Lekker in je vel zitten” : lijf, geest, sociaal (familie, werk en vrienden). Kortom DE natuurlijke lifestyle! Een holistische visie op het leven dus.

En ontstaat er toch een disbalans, dan zal zich dat uiten in lichamelijke of geestelijke klachten.
Samen met U op zoek naar de oorzaak van de problemen, in plaats van het symptoom te bestrijden. Alles heeft een reden, dus ook de ziekte. In onze visie zijn veel klachten van het lichaam pogingen om zo gezond mogelijk te blijven. Je kunt beter zoveel mogelijk met het lichaam meewerken om de klachten te verminderen, dan dat je met behulp van medicatie tegen de klachten gaat strijden. Vecht met jezelf mee in plaats van tegen jezelf.
Elk mens is een ecosysteem wat in balans probeert te blijven. Daarmee is een ziekte niet alleen lastig, maar juist zinvol!
De natuurgeneeskunde gaat er van uit dat meerdere oorzaken aan de klacht ten grondslag kunnen liggen, daardoor wordt breed gekeken naar de mogelijkheden om de klacht aan te pakken. Preventie is een groot goed, een gezonde leefstijl ter voorkoming van klachten en aandoeningen en dit op een natuurlijke wijze! Natuurlijk gezond dus!

L’art de vivre richt zich op mensen die vooruitkijken en de toekomst in eigen hand nemen. Hun eigen leefwijze (her)vormen. Het -geheel- willen zien en met natuurlijke middelen en aangepaste voeding een duurzame natuurlijke gezondheid nastreven.
Bovenal preventief, voorkomen is beter dan genezen.

Als Gezondheidscoach zal ik u begeleiden wanneer er al klachten zijn en adviseren en ondersteunen in een preventief traject. U kunt oa terecht bij L’Art de vivre voor:
Allerlei lichamelijke / chronische klachten, zoals bv spier- en gewrichtspijnen, blessures, ontstekingen, hoofdpijnen, darmklachten, allergieën, candida etc…..
Verlichten van pijnen, en allerlei lichamelijke klachten nav psychische overbelasting. Herstel na operaties of aansterken bij ernstige of chronische ziektes.

Deze gezondheidskundige benadering is voor iedereen geschikt, jong en oud. Dus ook voor de 3e en de 4e generatie: Van ondersteuning tijdens de menopauze, degeneratieve aandoeningen tot natuurlijke palliatieve begeleiding in de laatste levensfase. Deze natuurlijke zorg kan complementair zijn aan de reguliere zorg.